På etterspørsel tenkte vi å oppsummere vår opplevelse av en side av Spires vinterseminar som man ellers ikke hører mye om: matlagingen.

Som på spireturer flest besto menyen av en rekke vegetarretter. Ettersom ingen av oss kokkene er drevene vegetarianere ble det en del googling for å finne gode og varierte retter. Vi satte selvsagt krav til rettene på forhånd:

  1. Det måtte være mulig å få tak i alle ingrediensene på en standard norsk matbuttikk.
  2. Vanskelighetsgraden skulle ligge mellom Jedi Padawan og Jedi Knight (lett-middels).
  3. Retten skulle enkelt kunne skaleres opp til 30 personer.
  4. Ut fra beskrivelsene skulle vi anta at det smakte godt.

Fredag

Vi  startet hytteturen med den godt kjente matretten taco, det er jo noe de fleste liker, og man har gode muligheter til å plukke ut det man eventuelt ikke liker. Vi fikk anbefalt å lage bønnestuing, salsasaus, tomatsalat og guacamole fra bunnen. I tillegg kom alt det andre som hører til taco. Neste gang skal vi kjøpe ferdig salsasaus (nei, det kan dere ikke gjøre, den var jo kjempegod! Red. anm.).

Selv om vi ankom hytta halvannen time for seint, trådde vi inn på kjøkkenet med godt mot og tenkte at vi straks skulle ha tacoen klar.  Det var feil. Det tar faktisk lang tid å lage bønnestuing til 30 personer, noe vi etterhvert innså. Stressnivået økte litt for hver gang en sulten spire kom og tilbydde en hjelpende hånd. Vi takka nei, men i etterpåklokskapens ånd har vi innsett at vi i alle fall kunne sagt ja til boksåpningshjelp, fordi man skal åpne åtte bokser kidneybønner, åtte bokser hvite bønner og åtte bokser hakkede tomater, samt hakke åtte løk. Alt dette skal så varmes og godgjøre seg. Ikke veldig vanskelig, men det tar lengre tid enn man skulle ha trodd.

CIMG0864

Løk

Et element i tacoen som tok fryktelig lang tid var den hjemmelagde salsasausen, oppskriften i seg selv regnet på to personer er ganske hyggelig å se på. Når den derimot ganges opp med 15 blir den fort som en dårlig skrevet skolestil, det svir litt i øynene, noe som forøvrig også kan skyldes de 15 opphakkede rødløkene… Salsasaus til 30 personer tar også mye mer plass enn man skulle tro, så det var først plassert i en skål, deretter to skåler, så en medium kjele, før det fikk lov til å bo i en stor ildfast form.

Heldigvis er guacamole lett og raskt å lage, og det går på et blunk å “lage” mais og ananas. Til slutt ble endelig tacoen servert, bare tre timer forsinka. Det virket som om spirene koste seg, men det kan jo også skyldes at de var temmelig sultne. Det skal sies at dette var den eneste retten som ble servert senere enn planlagt hele helga.

Lørdag

CIMG0901

Dokøen lørdagskveld

På lørdagen var det ingen som fyrte skikkelig i peisen i fellesrommet, de var sikkert opptatt med det fagelige opplegget. Vi på kjøkkenet merket lite til det der vi sto over de store dampende kjelene og koste oss. Spirene oppdaga likevel hvor kaldt de hadde det da de kom innom kjøkkenet for å gå på do. For ja, toalettet på hytta var plassert slik at alle må gå gjennom kjøkkenet. Koselig for oss, for da slo alle av en prat på veien! Til lunsj disket vi opp med god og varm oransje gulrot- og appelsinsuppe, med rømme, loff og smør. Med dette fikk spirene noe varmt i magen og støynivået økte endelig fra «søvnig stille» til «ok på hyttetur». En nærmest reinslikka suppegryte tok vi kokkene som et tegn på god mat og ikke ihjelsultne deltagere, samtlige Spirer holdt ut til middag.

Til middag prøvde vi oss på en gryterett som heter “Chana Masala”, på navnet virker det som en typisk indisk rett, og det skal vi ikke se vekk i fra at det er heller. Hovedingrediensene her var kikerter, tomater og løk. Ispedd en del forskjellige kryddere er det mulig å oppnå ganske spennende smaker med disse ingrediensene, og det var det vi prøvde på. En viktig ting vi lærte når vi lagde denne retten er det å være oppmerksom på om oppskriften tar utgangspunkt i chillikrydder kjøpt på en standard norsk matbuttikk, eller på et asiatisk marked. Vi brukte sistnevnte, og under middagen var det ingen som klagde på at det var kaldt, det var tilogmed flere som lettet på antrekket. Retten ble servert med ris, loff og hjemmelagd hummus.

CIMG0866

Kokk nummer 1 må også ha mat

CIMG0857

Kikkerter og tomater, og noen tomater til

CIMG0871

Middagsspising

Et lite partytriks som vi utnyttet oss av natt til søndag, var å putte restene fra gryta i hermetikkboksene fra bønner/tomater, og deretter putte de i fryseren. På søndagen kunne da mange få med seg “grisefrie” bokser med gryte hjem. Perfekt for de som ikke hadde husket å skaffe seg middagsmat på forhånd.

CIMG0899

Frysing av middagsrester

Frokost

Frokosten på lørdag og søndag var temmelig lik hverandre, brød, diverse pålegg og ikke minst rester fra middagen dagen i forveien. Bordet var fylt til randen, men folk så ut til å tro vi var nesten tomme for juice og melk. Vi bestemte oss derfor for å fordelen drikken utover på bordene på søndagsmorgen i håp om lettere bør når vi omsider skulle hjem. Det ble en del matrester igjen på søndag, som alle fordelte broderlig.

Alle sa at maten smakte godt, og vi fikk mye skryt. Det var selvsagt hyggelig og vi tok i mot all ros med et smil.fry.jpg

Tips til fremtidige kokker på spireseminarer:

  • Sjekk chilitypen
  • Det er kaffetrakter på hytta, lag kaffe først, deretter hele tiden.
  • Spirejenter spiser ikke like mye som meg (Jan-Ole)
  • Ha med stavmikser
  • Ha med en sitron eller fem ekstra til å putte i vannet (det drikkes MYE vann!)
  • Brødknivene på hytta er sykt sløve, det er lurt å bruke brødskjeremaskina på butikken
  • Spirer liker best grovt brød
  • Spirer drikker nesten ikke Juice og melk
  • Spirer spiser MASSE rødappelsin

    CIMG0858

    Rødappelsin

  • Dersom du har premier som er av typen «godteri», så gjem det  godt! Spirer finner sjokolade nesten uansett hvor man putter det.
  • Dersom man har glemt ingredienser og befinner seg på Blåhaugshytta, så finner man en jokerbutikk bare ti min unna. Den har dessverre litt dårlig utvalg, så det er greit å belage seg på en tur til rema 1000. Da må man fortsette forbi Jokeren, ta andre avkjøring i rundkjøringen og fortsette et godt stykke, (forbi avkjøringen til holmlia) før man ser butikken venstre side i lyskrysset (ignorer forklaringen med mindre du faktisk skal til hytta).
  • Ikke lag taco første kveld, ta den på lørdag slik at man har hele dagen på å åpne bokser og hakke løk.
  • Beregn ca. tre timer på å handle mat

Rettene

Dersom du har lyst til å prøve å lage noen av rettene som vi serverte på hytteturen selv, finner du oppskrftene her:

Taco

  1. Bønnestuing: http://mattips.org/b%C3%B8nnestuing/#ixzz2tuIMTOFZ

  2. Salsasaus: http://mattips.org/hjemmelaget-salsa/

  3. Tomatsalat (ikke servert): http://vegetarbloggen.com/2011/02/03/hjemmelaget-tomatsalsa/

  4. Guacamole: http://vegetarbloggen.com/2011/02/13/guacamole/

  5. og “vanlig” tacotilbehør

Gulrot- og appelsinsuppe: http://dinmat.no/Appelsin-og-gulrotsuppe

Chana Masala: http://veg-veg.no/mat/middag/chana_masala

Frokost

  • Brød

  • Pålegg

  • Melk og Juice

Glemt

  • Rullekake: i boka «fra boller til buritos» (vi glemte å kjøpe mel, men sa det ikke til noen, så ingen fikk vite at de gikk glipp av dessert på lørdag) sorry!doge.jpgInnlegg av Kine Gjerstad Eide & Jan Ole Skotterud