Hepp hepp!

Nå er desember snart over oss, og med den kommer julestemningen, julegavehandlingen, julesanger, julebrus og søndagsåpne shoppingsentre, og ikke minst forventningene og glede-seg-ingen. Personlig er jeg en skikkelig julejente, og begynner å glede meg til juleferie og pinnekjøtt allerede midt på sommeren.

Pinnekjøtt

Jeg er ikke så hard på kjøttet ellers i året, men pinnekjøtt i julen må jeg ha! Foto lånt fra Mathrong/Flickr

Samtidig er jeg skikkelig imot alt kjøpestresset og handlesirkuset. Det er lett å la seg rive med, og det er jo så gøy å handle nye og skinnende ting – men er det bra for planeten? Og gir det egentlig en langvarig glede? Og trenger vi egentlig alle disse pyntegjenstandene, sous vide-maskinene, teknologiske duppedittene som blir ødelagt i januar, gavepakningene med-tre-forskjellige-fuktighetskremer-vi-aldri-kommer-til-å-bruke-opp og alt det andre vi går til bananas-innkjøp av? Tro’kke det.

Hele tiden og mange ganger hver dag, blir vi fortalt av bilder, reklamer, blogger og TV at forbruk er lykke. Om vi bare kjøper dette og dette, blir livet vårt så mye bedre. Men lykken er som regel kortvarig, og ikke lenge etter må vi kjøpe noe nytt for å opprettholde rusen. Grunnen til at vi blir fortalt at vi stadig må skaffe nye ting, er så klart fordi produsenter vil tjene penger, og fordi vi har basert hele vårt økonomiske system på vekst. Det vil i grunnen si at vi stadig må lage og kjøpe mer og mer, og at pengene alltid må finne nye veier å gå for å skape nye markeder. Politikerne kaller det verdiskapning, eller utvikling, eller noe annet fint. Når finanskrisen truer, oppfordrer de oss om å gå ut i butikkene og kjøpe, for da bidrar vi til samfunnet.

Men samtidig vet vi jo godt at dette ikke kan vare. Det går nemlig ikke an å ha et system som baserer seg på evig vekst i en verden med begrensede naturressurser og en begrenset bæreevne. Nettopp derfor ser vi i dag at ressursene vi mennesker bruker for å produsere alle disse tingene, overforbrukes. Det er ikke mulig at det kan vare, og før eller siden tar de slutt. Vi ser også at klimaendringene kommer raskere enn noen var forberedt på, fordi økt forbruk innebærer økte klimagassutslipp.

Consumerism

Grelt bilde av forbrukersamfunnet. Økt forbruk = økte utslipp og miljøødeleggelser. Foto lånt fra Juddson Collier/Flickr

Men hva om vi bestemte oss for at nok var nok? Hva om vi sa at vi faktisk ikke trenger alle disse tingene vi omgir oss med? Hva om vi sa at vi heller vil kjøpe færre ting, som kanskje koster litt mer, men som varer lengre? Hva om vi bestemte oss for at lykke ikke måles i hvor mange flatskjermer eller sko man har, men heller i gode venner, gode minner, opplevelser, muligheter, trygghet eller menneskelig utfoldelse? Økonomer sier at det ikke er mulig. De sier at verden går under dersom det økonomiske systemet slutter å vokse. Jeg er uenig. Jeg tror verden går under om vi lurer oss selv til å tro at økonomien kan vokse i det uendelige. For det er rett og slett ikke bærekraftig.

Så siden det nærmer seg jul, her kommer en oppfordring til deg: ikke kjøp massevis av gaver for tusenvis av kroner. Lag dem heller selv, med omtanke og kjærlighet. Eller gi bort opplevelser eller tjenester. Eller bruk pengene på noe som gjør verden litt bedre. En klok mann sa en gang: «be the change that you want to see in the world». Dette prøver vi som er aktive i Spire å være på en daglig basis, men vi trenger flere på laget for å virkelig gjøre en forskjell, og vi trenger flere stemmer som støtter arbeidet vårt og gir oss politisk slagkraft. Så jeg oppfordrer deg til å ta det første steget til å  endre verden til et lykkeligere og mer bærekraftig sted, sammen med oss. Gi Norges kuleste organisasjon verdens beste julegave: et medlemskap (eller en liten pengestøtte) i Spire til deg selv eller en du kjenner!

Hey boy outlined

(Et medlemskap i Spire koster kun 50 kroner i året. Du kan melde deg inn her eller sende en SMS med kodeord Spire og din epostadresse til 2434. Da trekkes kontingenten fra telefonregningen din. Vil du gi Spire en julegave utenom medlemskapet, kan du overføre et valgfritt beløp til kontonummer 1503.21.17683 og merke med «julegave til Spire».)

Jeg håper du har en fabelaktig førjulstid! 🙂

Mange hilsener fra Mari, leder for Spire