I disse tider har det vært mye oppmerksomhet rundt GMO, og det er bra. For bare et halvt år siden visste jeg veldig lite om GMO og hva farene med det er. Mesteparten er designet for å tåle en bestemt type sprøytemiddel. Andre planter lager sitt eget insektsmiddel. Mange mener at dette er årsaken til den store biedøden i Europa og Amerika. De eneste som tjener på dette er de store selskapene med sine patenter. Men folket reagerer heldigvis. Den 25. mai var 2 millioner mennesker, i 436 byer, i 52 land ute i gatene å demonstrerte mot verstingen av dem alle; Monsanto.

I Trondheim var det andre demonstrasjoner den dagen, men det betyr ikke at vi ikke bryr oss om mat her også. Lørdag 1. juni var Spire Trondheim med å arrangere Matgilde Mot Hungersnød. I Norge kaster forbrukeren mat tilsvarende mellom hver tredje og hver fjerde handlepose. I tillegg kommer det butikkene og restaurantene kaster. Mye av dette er unødvendig og kan unngås, og det var dette budskapet vi prøvde å få frem gjennom Matgilde Mot Hungersnød.

Spires lokallag var med å arrangere Matgilde mot hungersnød i Trondheim 1. juni.

Spires lokallag var med å arrangere et vellykket Matgilde mot hungersnød i Trondheim 1. juni.

Framtiden i Våre Hender og Kirkens Nødhjelp var hovedarrangører. Miljøpartiet De Grønne og Trondheim Folkekjøkken var også med. Totalt var det over 30 frivillige som var med og hjalp til. Vi samlet inn matvarer som ellers ville ha blitt kastet fra butikker og lagde mye god mat av det. All maten ble delt ut gratis på torget i Trondheim, mens vi oppfordret til å gi et bidrag til KNs innsamlingsaksjon for syriske flyktninger. Innsamlingsaksjonen resulterte i nesten 12 000 kr. Det ble holdt appeller fra scenen og vi fikk mye oppmerksomhet rundt saken.

Skrevet av Hans Inge Alander, leder i Spire Trondheim

matgildemothungersnod

Mat som ellers ville blitt kastet ble servert gratis i solskinnet på torget.