I dag er det fredag og siste dag av forhandlingene. Det har vært avslutningssamlinger i to av forhandlingssporene i dag, hvor alle har kunnet delta (de aller fleste andre møtene har vært lukket for oss som ikke er forhandlere). I dag var det samling i forhandlingssporene SBI (tiltak for implementering) og SBSTA (vitenskap og teknologi). ADP-forhandlingene om den nye avtalen ble avsluttet allerede i går.

I SBI og SBSTA har YOUNGO hatt to kjempegode innlegg. SBSTA-innlegget ble holdt av Ingrid Verne fra Changemaker. Vi fra Changemaker og Spire gjorde den største jobben med å skrive talen, så ikke uventet handlet mye av den om Intergenerational Equity og framtidige generasjoner! Ingrid gjorde en kjempejobb, og her kan du se henne i aksjon:

Image

Ingrid snakker om Intergenerational Equity og hvor misfornøyd vi er med at sivilsamfunnet ikke har fått lov til å delta på forhandlingsmøtene

Uheldigvis gikk SBSTA-forhandlingene på overtid, og den norske forhandlingslederen gikk (!) før Ingrid fikk holdt sitt innlegg, men vi sørget for at han fikk med seg en kopi av talen slik at de norske også skjønner hvor viktig vi syns framtidige generasjoner er.

I SBI var det mer misnøye, for her har det jo ikke vært noen relle forhandlinger i det hele tatt disse to ukene. Som vi vet, har Russland blokkert alle forsøk på framskritt, noe du kan lese mer om i Putsj sin artikkel. 

Derfor var talen vi holdt her ganske mye skarpere, og vi kritiserte hvordan forhandlerne kan sitte og kaste bort uker med forhandlinger mens Europa flommer over av vann og verden allerede kjenner konsekvensene av klimaendringer. Fatima fra Storbritannia holdt talen i ADP, og hun gjorde en kjempegod jobb:

Image

Vi fikk masse gode tilbakemeldinger i etterkant fra folk som syntes ungdommene hadde mye bra å si.

Ellers har vi også hatt en aksjon i dag. Aksjonene våre har som regel vært veldig gode og fått mye oppmerksomhet, og den vi hadde i dag var kanskje aller best. Fordi vi ville at folk skulle heve ambisjonene for COP19 i Warsawa i november, hadde vi en aksjon hvor vi ba forhandlerne om å skrive ned sine egne håp og ønsker for hva COP19 skal levere. Vi stod like utenfor forhandlingsrommet, så alle forhandlerne fikk aksjonen med seg, og vi fikk også mange gode bidrag. Jeg tror det kan gi forhandlerne mer energi og press når de ser at vi er her og forventer at de skal strekke seg etter å gjøre bedre.

Image

Her kan du se noen av de mange ønskene representanter fra ulike land skrev ned.

Image

Og her ser du meg, Louisa fra UKYCC, Stefan fra Spire og Sophia fra UKYCC holde plakater hvor vi har skrevet våre ønsker for COP19.

Nå er forhandlingene ferdig, og oppbruddsstemningen hersker her på konferansesenteret. Folk reiser hjem, og mange har gjort det allerede. Men vi fra YOUNGO skal ut og feire avslutningen på denne SB-sesjonen med med en øl. Se som jeg og Luke (fra Australia) gleder oss!

Image

P.S! Om du er interessert i å lese om motsetningene mellom Norge som oljeland og Norge som klimahelt, kan du lese gjestebloggen jeg postet i går på Adopt a Negotiatior-bloggen. Adopt a Negotiator er et kjempekult prosjekt som kommer med mange gode oppdateringer fra klimaforhandlingene, så jeg anbefaler at du følger med på sidene deres!

Mange hilsner fra Mari Gjengedal – leder i Spire