Hei Spire-folk!

Spire deltar på klimaforhandlingene i Bonn, og Mari og jeg har nå vært her i to dager. Her foregår mellomforhandlingene som finner sted mellom de store COPene i slutten av hvert år. Forhandlingene startet i forrige uke, men vi deltar kun den siste uken fordi det vanligvis er da de mest spennende tingene skjer.

Slik ser en av de største forhandlingssalene ut. Her foregår samlingene som  åpne for alle.

Slik ser en av de største forhandlingssalene ut. Her foregår samlingene som åpne for alle.

Dessverre må vi allerede nå erkjenne at denne UNFCCC-sesjonen har vært en fiasko på enkelte områder. SBI, som er forhandlingssporet på implementering av klimatiltak, har etter åtte fruktesløse dager brutt sammen og blir ikke gjenåpnet før COP19 i november! Dette ble bekreftet da vi som representerer norsk sivilsamfunn møtte Norges sjefsforhandler – Henrik Harboe. Her kom det fram at Russland har blokkert hele SBI og ikke en gang vil vedta agendaen for forhandlingene. Årsaken er at Russland føler seg forbigått av en lang rekke lande (bl.a. Norge) etter forhandlingene i Doha i fjor, hvor man fattet et vedtak uten at Russland fikk viljen sin. Russland blir bakket opp av Ukraina og Hviterussland, mer her er det tydelig at såret russisk stolthet ligger til grunn for problemene. Hvis ikke SBI-prosessen opplever framgang innen COP19 i Warsawa, kan det godt ende med samme resultat også der. Dette gir grunn til stor bekymring, og må ses som et stort nederlag for UNFCCC.

Likevel ser vi framgang i de to andre sporene, SBSTA (som er ganske teknisk og handler om bl.a. teknologioverføring) og ADP (forhandlingene på den nye avtalen som man skal bli enige om i 2015).

YOUNGO har opptil flere møter hver dag. Her diskuterer vi strategier og planlegger aksjoner, som på dette bildet.

YOUNGO har opptil flere møter hver dag. Her diskuterer vi strategier og planlegger aksjoner, som på dette bildet.

I dag skal YOUNGO (ungdomsgruppen som jobber med klimaforhandlingene) holde en briefing med polske representanter (som skal arrangere COP19) og vi har mange bra spørsmål til Polen. Blant annet er det viktig å sørge for at Polen legger forholdene godt til rette for at ungdom kan delta på COP og bidra aktivt med sine innspill. Det er min første gang på klimaforhandlinger, og jeg skal lede dette møtet, så det blir veldig spennende.

Utover dette skal YOUNGO ha en aksjon senere i dag, som skal si klart ifra at vi syns forhandlerne er altfor trege og har dårlig evne til å jobbe effektivt (lack of time management skills, som kaller vi det her). Dette skal bli gøy!

Med klimahilsner fra Stefan Hvalsø Holm, medlem av klimautvalget

P.S. Våre gode venner i Changemaker er også på plass i Bonn, og de legger ut gode blogginnlegg, så følg med på deres blogg også!