Da er vi kommet vel hjem fra klimaforhandlingene i Doha og her følger en samlet oversikt over våre skriverier mens vi har vært her nede:

Først ut, ble en spent og smånervøs Mette intervjuet av Miljømagasinet Putsj om hennes forventninger før avreise.

Da vi hadde landet i solrike midtøsten, gjorde sola oss god og varm i kroppen, og vi ble optimistiske og forventningsfulle. Mette skrev en artikkel hvor hun oppfordret Norge til å ta rollen som superhelt under årets klimaforhandlingere gjennom å være både modig og ambisiøs. Kine stiller spørsmålet om aladdin-landet Qatar kan gjøre årets forhandlinger magisk, og gir en beskrivelse av stå rundt forhandlingene før det braker løs.

Under selve klimaforhandlingene opplever vi mye gjennom å samarbeide med andre engasjerte ungdom fra hele verden. Kine gir her en beskrivelse av hvordan det er å være tilstede som ungdom under klimaforhandlingene.

Da vi begynner å nærme oss innspurten og det begynner å se mørkt ut, krysser vi fortsatt fingrene for et best mulig utfall av årets forhandlinger. Mette viser at vi fortsatt har håpet oppe gjennom å beskrive at mye kan fortsatt skje dersom Qatars presidentskap og ministerne som ankommer siste uken legger godvilja til. Qatars presidentskap klarte å unngå en total kollaps av årets forhandlinger, gjennom å banke gjennom de ulike vedtakene før Russland fikk sjansen til å protestere. Utfallet var uansett ikke i nærheten av det som er nødvendig for å unngå de store klimaendringene, beskriver Harald og Kine.

Mot slutten skrev Mette en artikkel om stemmesystemet under klimaforhandlingene og hvordan kan man hindre at noen land oppfører seg som sutreunger og ødelegger for de andre. Vi avsluttet med å skrive en artikkel om at vi nå har et like stort ansvar som politikerne og forhandlerne til at framtidige forhandlinger skal bli mer vellykkede. Forhandlerne forsøker å komme til enighet på bakgrunn av hvilke posisjoner politikerne har blitt enig om. Politikerne blir stemt fram av folket og blir påvirket av hva folket ønsker. Vi, som folk, må overbevise flere folk om at dette er viktig, og stå sammen som et sterkt folk for å påminne politikerne om hva folket ønsker.

Kine Gjerstad Eide, Klimautvalget

Mette Bjørnsdatter Hafskjold, Spire Trondheim