Vi lever i en verden hvor økonomisk vekst blir ansett som et viktig mål på utvikling. Opplever vi økonomisk vekst, altså en økning i BNP, smiler politikerne bredt mens de slår seg på magen og humrer fornøyd. Om vi derimot er godt inne i desember, og folk ikke kjøper like storslåtte gaver som året før, går Kristin Halvorsen ut å oppfordrer oss til å ta fram lommeboka og kjøpe et ekstra par sokker til far.

Hele det økonomiske systemet er avhengig av at vi konsumerer mer enn hva vi gjorde året før, økt etterspørsel og dermed økt forbruk. Vi er altså ikke kun et ”kjøp og kast samfunn,” men et samfunn som er avhengig av denne tankegangen. Samtidig virker et økt forbruk til klimaendringer, som påvirker matproduksjon og utvikling.

Sett i sammenheng virker det hele litt håpløst… men ikke fortvil; for mens høsten har gjort seg gjeldene med regn og mørke, har Spires handelsgruppe søkt ly inne og lagt planer for semesteret. Sammen har vi blitt enige om å fokusere på innvesteringer, nærmere bestemt BITs -bilateral investment treaties, og Fairtrade. Arbeidet med den førstnevnte tenkes å resultere i en informativ pamflett, mens sistnevnte skal ende opp i en heidundrende debatt!

Vi i handelsgruppa er veldig klare for å ta fatt i det spennende arbeidet og ser lyst på høsten, til tross for mørke og regn.

– Oda Sund (Handelsutvalget)