Torsdag 30. august møttes klimaforhandlere fra alle verdens land igjen til forhandlinger, som skal avsluttes i dag. Denne gangen møttes de i Bangkok, hvor siste forberedelser før  klimatoppmøtet i Doha i Qatar i desember skal ferdigstilles.

Forhandlingslokalene i Bangkok. Foto: IISD.

Som de fleste nok har fått med seg møtes verdens leder til klimatoppmøte hvert år i desember. Mellom hvert av disse store møtene er det også mindre forberedende forhandlingsmøter. Tidligere år var Spire til stedet på et slikt møte i Bonn i Tyskland, som du kan lese mer om her .

Etter at årets forhandlingsrunde fikk en tøff start i Bonn i mai er det viktig at Bangkok-møtet beveger forhandlingene fremover. Forhandlerne skal diskutere rike lands utslippskutt under Kyoto-protokollen og regler for dem, noe de må bli ferdig med i år slik at den andre forpliktelsesperioden kan tre i kraft fra starten av 2013. I tillegg vil forhandlingene starte under det nye forhandlingssporet fra COP17 i Durban, Durban Platform, som vil ta for seg både høyere ambisjoner før 2020 og design av den nye avtalen som skal tre i kraft i 2020. Forhandlingene under Durban Platform vil bli ledet av norske Harald Dovland og indiske Jayant M. Mauskar. Prinsipper for klimarettferdighet vil være en viktig del av disse forhandlingene – siden man for den nye avtalen må bli enige om nye regler for hvordan bla. utslippskutt og finansiering skal fordeles mellom land.

Monsunen er viktig for Œfylle opp kornlagre. Foto: Dey / Flickr.jpg

Trolig vil en av de store konfliktlinjene i Bangkok være den samme som vi så i Bonn tidligere i år – om vi skal legge mest vekt på utslippskutt nå eller senere! Mange rike land ønsker å fokusere på avtalen fra 2020 siden denne avtalen vil inkludere alle land, mens mange utviklingsland er mest opptatt av at rikere land må ta ansvar nå og frem til 2020.

Spire er dessverre ikke på plass i Bangkok, men heldigvis har vi gode venner i andre organisasjoner som kan holde oss og deg oppdatert. Tips til sider du kan følge under forhandlingene:

Grundige daglige oppdateringer fra International Institute for Sustainable Development (IISD) 

The Adopt an Negotiater Project 

Naturvernforbundet 

Forum for Utvikling og Miljø 

Jeg er selv i New Delhi for tiden, og har fulgt forhandlingene herfra. I Indiske aviser skrives det i disse dager om svak monsun og tørke i deler av India – noe som gjør at forhandlingene føles enda litt viktigere enn de kanskje ville gjort om jeg tuslet rundt i Oslo.

Fortsett å følge med på Spirebloggen for en oppsummering av forhandlingene i Bangkok.

– Kari-Anne Isaksen (medlem av Spires Klimautvalg)