Det er på tide å starte på et nytt semester, og dette semesteret ligger an til å både bli innholdsrikt og spennende, ja, kanskje tidenes beste Spiresemester? Vi i matutvalget gleder oss i hvert fall veldig til å ta fatt på nye oppgaver, og å treffe nye folk som er engasjert og har lyst til å lære nye ting.

Jeg tenkte jeg skulle starte høsten med å ta for meg temaet GMO. Dette er noe Spire, og spesielt matutvalget, har jobbet mye med. Det er også noe folk flest burde vite mer om, for GMO er en «stor greie» i store deler av verden, og fortsetter å spre seg.

GMO er forkortelsen for genmodifiserte organismer. Mat som er genmodifisert er noe vi frem til nå har vært så heldig å slippe å bekymre oss så mye for her i Norge, takket være vår strenge genteknologilov. Den sier at man skal følge føre var-prinsippet, og ikke innføre matsorter i landet der vi ikke vet konsekvensene vil være.

Men hva er det som er så skummelt med GMO? Det er nettopp det, vi vet ikke. De som produserer GMO-mat er store selskaper som har sikret seg kontroll over hele produksjonen og all forskning som skjer på området. Uavhengige forskere kan bli saksøkt. Dermed er det veldig vanskelig å finne ut av hva slags helsemessige og miljømessige konsekvenser GMO-produksjon kan medføre. Men flere og flere mener i hvert fall at de positive sidene ved produksjonen uteblir. Vi har ingen klar dokumentasjon på at GMO er bra hverken for miljøet, for matsikkerhet og sult, eller for helsen til deg og meg. Likevel sprøytes det inn mangfoldige milliarder i denne businessen.

– Når det samme selskapet selger både såkorn og sprøytemidler, og har full kontroll på forskning og videreforedling, da har de sikret seg full kontroll over landbruket og maten vår. Patentert såkorn gjør bonden avhengig av bioteknologiselskapene som sitter på nøkkelen for både vekst, sykdomsbekjempelse og sprøyting, sier Bell Batta Torheim fra Utviklingsfondet til den nyeste utgaven av magasinet Ren Mat. Hun er bekymret for at vi stadig mister mer og mer makten over vårt eget matfat, og Spire er enig.

Det er mye vi ikke vet om GMO, og det fins ingen bedre tid å tilegne seg kunnskap om temaet enn nå. GMO er allerede utbredt i store deler av verden, spesielt i Nord- og Sør-Amerika. Her i Norge merkes også presset fra selskaper som ønsker å komme inn på det norske markedet. Kunnskap og bevisstgjøring er viktig. Derfor arrangerer Nettverket for GMO-fri mat og fõr en foredragsturne om GMO og hvordan erfaringene med GMO er der hvor dette dyrkes. Den amerikanske bonden David Runyon og Bill Freese fra Centre for Food Safety i USA skal diskutere GMO-erfaringer med Mariam Mayet fra African Centre for Biosafety i Sør-Afrika og med norske gen-aktivister. De skal besøke både Oslo, Bergen, Trondheim og Ålesund, og interesserte Spirer og andre bør ta turen på et av arrangementene om muligheten byr seg. I Oslo skal de være på Litteraturhuset den 3. september.

Om du vil vite mer om GMO, kan du også ta en kikk på denne filmen. Her stilles spørsmålet om GMO kan føre til global matsikkerhet, eller om vi i virkeligheten deltar i et verdensvidt eksperiment hvor vi gambler med både helsen og naturen.

Uansett om du syns GMO virker farlig eller verdt nærmere vitenskapelig utforsking, håper jeg du tar et beivsst standpunkt til hva du skal mene. Det er tross alt snakk om vårt felles matfat, og det er noe alle bør bry seg om.

– Mari Gjengedal (koordinator for matutvalget)