Fornybar energi er i vinden for tiden. Regjeringen blåste hardt i fløyta da Olje- og energidepartementet endelige godkjente Norges hittil største utbygging av vindkraft. Lokalbefolkningen i Bjerkreim kommune jubler for 170 vindmøller, Naturvernforbundet i Rogaland derimot; de sparer sjampisflaskene og  marsipankaken til en annen gang. 300 vindmøller over hele fylket er forstyrrende for naturmangfoldet og den uberørte naturen.

Vindmølle i Sør-Trøndelag, Valsneset vindpark. Foto: Zlata Turkanovic

Hva synes Spire om vindkraft egentlig? Du er ikke den første som spør, altså. Spire, representert av klimautvalgets koordinator Kari-Anne Isaksen var på Dagsnytt 18 5. juli (spol til 11:20) for å snakke om vindkraft.

Bilde: Skjermdump fra NRK Nett-TV

Hvis du ikke har skjønt det nå, så er jeg en vindkraftnerd. Så nerdete at jeg har brukt ett år av livet mitt på å skrive om vindmøller i Thar-ørkenen i delstaten Rajasthan i India, besøkt diverse vindmølleparker i Norge, kikker alltid etter vindmøller i Danmark og generelt blir glad når jeg ser de store bladene gå rundt når det blåser friskt.  Det er noe med vissheten av at dette er ren energi som ikke skaper utslipp og har enormt negative konsekvenser. Det siste der er, som jeg har innsett etter ett år med skriving om vindmøller i India, ekstremt subjektivt.

India og Norge kan ikke sammenlignes på noe som helst måte. Norge; verdens rikeste land med lav befolkningstetthet, variert natur, gode på bevaring av naturmangfoldet, 99 prosent av energien vår kommer fra fornybare energikilder (vannkraft). India; et av verdens fattigste land der 300 millioner ikke har tilgang til elektrisitet, og der 65 prosent av energien kommer fra ikke-fornybare energikilder som kull og gass. India har dessuten store utfordringer med å bevare naturmangfoldet til tross for at landet er klassifisert som et mega-biodiversity area. Likevel, India er verdens femte største vindkraftnasjon, altså seks prosent av den totale produksjonen av energi kommer fra vindmøller. Tilsvarende tall for Norge, er 1 – én – prosent, selv om Norge har en større naturlig forutsetning for vindkraft enn India. Enkelt sagt, det blåser mer langs norskekysten.

Tilbake til de negative konsekvensene. Under intervjuer med landsbybeboere i nærheten av Thar-ørkenen i Rajasthan der de hadde strøm seks timer om dagen og kun på dagtid, stilte jeg det enkle spørsmålet: Hva synes dere om vindmøllene? (Som vi kunne se rett ut på gjennom vinduene i forsamlingshuset). Det var stille lenge. Helt til en av de yngste mennene i forsamlingen sa: De er OK fordi de gir oss strøm, og hvis de kan produsere mer blir vi glade. Kanskje vi kan få jobb hvis de nye vindmøllene kommer opp.

Vindmøller rundt landsbyen Soda i Rajasthan, India. Foto: Betine F. Johannessen

Etter flere spørsmål om hva de synes, hva tenker dere når dere ser på dem, hvordan føles det at de er så nærme, sa en av dem at de bråker litt når det blåser. Ingen nevnte noe om utseende.

Hva er det viktigste argumentet mot vindmøller i Norge? Jo, går man ned til kjernen av diskusjonen om for eller imot vindmøller, er det sterkeste argumentet estetikk. Det er ikke pent med vindmøller i Norge. Den norske naturen oppfattes som vill, vakker og ikke minst, uberørt. Men i realiteten er veldig lite av norsk natur uberørt. Bare se på dette kartet. De oransje fargene viser naturområder som ligger mer enn 5 kilometer unna tyngre tekniske inngrep, som for eksempel kraftlinjer, veier og regulerte vassdrag.

Andelen uberørt norsk, natur har gått fra 48 prosent av landets areal i 1900 til å dekke bare 12 prosent av landets areal i 1994. Kart: Direktoratet for naturforvaltning.

Mitt poeng her er ikke å underslå at vindkraft ikke har konsekvenser, alle former for energiproduksjon har det. Det jeg ønsker er at vi skal slutte å bruke estetikk som en grunn til å si nei til utbygging. Vi har allerede bygget ut de fleste vassdrag, i mange fjellandskap er det strømmaster, og i store deler av de nærmeste havområdene er det oljerigger. Spørsmålet bør dermed ikke være «Er vindmøller fine?».

Realiteten er at verden har et behov for energi, og det fremtidige behovet bør dekkes av rene energikilder, og ikke av norsk olje og gass, slik den norske regjeringen prøver å innbille oss.

– Skrevet av Zlata Turkanovic (politisk nestleder)