Man skal ikke ha møtt meg så mange ganger før man finner ut at ”hurra” og ”jippi” er ord jeg er veldig glad i. Da er det heller ikke vanskelig å skjønne at jeg elsker 17. Mai sine mange hurrarop. Jeg syns det er fantastisk å se alle menneskene som strømmer oppstemte ut i gatene for å feire den kampen våre forfedre kjempet. Det er en stemning og en følelse som kan løfte tak.

Foto: ingerson_sharon / flickr.com

17. mai gjør meg glad med tanke på hvor mye flott vi mennesker kan oppnå. Dagen er en bekreftelse på alt vi kan få til om vi bare har drømmene, målene og kampviljen.

For å komme dit trenger vi imidlertid at Norge går i front. Dette gjelder både i internasjonale forhandlinger, men også når det kommer til nasjonale løsninger. Vi trenger sterke politikere som satser på mennesker og miljø fremfor profitt, og som tør å si ifra når systemet er urettferdig. For eksempel trenger vi at Norge, som et av verdens rikeste land, tar mot til seg og sier at vi ønsker å la norsk olje ligge fordi vi vet at om alle nasjoner skal benytte seg av sine oljeressurser så vil klimakonsekvensene bli fatale. Vi trenger norske politikere som tør å trekke våre oljepenger ut av Monsanto når vi ser hvordan de herser med bønder og ødelegger for biologisk mangfold. Vi trenger politikere som tør å si ifra når det internasjonale handelssystemet favoriserer de rikeste. Vi trenger norske politikere som ser at kampen for handelsrettigheter for småfiskere i sør er vel så viktig som kampen for oppdrettsfisk i Nord.

La oss bruke dagens hurra-stemningen til å løfte Norge frem i kampen for en mer rettferdig og bærekraftig fordeling av verdens ressurser. Og la oss pushe på for at norske politikere skal gå foran i denne kampen.

– Julia Dahr (leder for Spire)