Når våren nå endelig har kommet for fullt, kribler det ekstra i fingrene etter å komme ut i naturen og grave litt i jorden! Stadig flere begynner å finne tilbake til gleden ved å dyrke sin egen mat, og spesielt her i Oslo føles det som om kjøkkenhagerevolusjonen har slått til for fullt.

Det økologiske hageprosjektet Majobo kan nok få mye av æren for den økte hageinteressen. Fra å være en inspirerende idé har dette prosjektet blitt et treårig prosjekt med rikelig med ambisjoner og stor oppslutning landet over. Bare her i Oslo er responsen overveldende, og stadig flere dukker opp på Majobos nettverksmøter. Målet er å skape et nettverk av 1000 økologiske hager.

Matutvalget i Spire ble selvfølgelig kjempegiret av ideen, og flere av oss har lenge gått rundt og ønsket oss grønnere fingre og mer kunnskap om hvordan man faktisk dyrker mat i praksis. Stor var da også lykken da vår kjære Frøydis meldte sin egen (tantes) hage på Eidsvoll til disposisjon for vår utfoldelse!

Image

Foto: Spire

Vår første tur til Eidsvoll fant sted forrige søndag. Vi startet med rekognosering og idédrodling. Deretter begynte vi så smått å fordele arbeidsoppgaver. Dette er en hage som ligger i bratt terreng, og hvor det ikke har blitt gjort noenting på mange år. Dermed må vi starte med ganske blanke ark, og grave opp mye gammel mose og gress for å lage bed. Heldigvis fant vi ut at jordsmonnet ikke var så verst. Det positive er at vi får se forvandlingen helt fra begynnelsen! Dette tror vi kommer til å bli veldig fint og spennende.

I hagen står det en del gamle frukttrær. Disse trengte sårt litt omsorg etter lang tids negligering. Lotte gjorde jobben med å børste bort all mose og lav som hadde vokst på trestammene. Det tok lang tid, men trærne så mye mer tilfredse ut etterpå!

Image

Foto: Spire

Martin Leander påtok seg oppgaven med å beskjære trærne. Det var vanvittig mange grener som måtte kuttes, og trærne så veldig amputerte ut etterpå, men når bladene begynner å komme, håper vi det ser fint ut. Er jo bra for dem å bli klippet litt i ny og ne slik at de kan konsentrere energien sin på de grenene som er igjen.

Foto: Spire

Siden Spirehagen skal være en økologisk hage bruker vi kun økologiske prinsipper når vi dyrker. Frøydis har anlagt kompostbinge hvor vi skal lage god kompost til plantene. Frøene er økologiske frø kjøpt over nett fra Sverige. Som kunnskapsdirektiv har vi kjøpt Cappellen Damms store økologiske hagebok som har mange nyttige tips. Det første bedet vi spadde opp bestemte vi oss for å «mulche», det vil si å dekke det med et lag med avispapir og organisk dekkmateriale (helst kompost). Under avisene gravde vi ned en «nitrogenbombe» med masse matavfall. Tilsammen skal dette bli god jord hvor ugresset dør og mange små dyr og mikroorganismer får lyst til å leve.

Vi fant forresten tidenes største mark! Sånn så den ut:

Foto: Spire

Den ser ganske liten ut på bildet, men den var alvorlig stor i virkeligheten! Dette må jo bare bety at hagen vår er super, siden markene kan vokse seg så store. Vi puttet den i kompostbingen.

Søndagen i hagen var en flott dag med deilig sol hele dagen. I tillegg til å få litt jord under neglene, koste vi oss masse med god drikke underveis, og avsluttet arbeidet med en fantastisk middag. Vi ser fram til flere fine dager i hagen vår, og er veldig førnøyde så langt. Se bare hvor blid Siv Maren er!

Foto: Spire

Om ikke egen hage på landet er lokkemiddel nok til å bli med i matutvalget, vet ikke vi. Masse terapi for kropp og sjel!

– Mari Gjengedal (koordinator for matutvalget)