Norge og Saudi Arabia er ikke enige om mye, men på karbonfangst og lagring har de jammen funnet tonen. Dette har blitt lagt merke til av Climate Action Network (CAN) som daglig gir ut priser til land som har vist en eksepsjonell evne til å motarbeide forhandlingene.

Climate Action Network (CAN) er en paraplyorganisasjon og består av over 500 NGO fra hele verden som lobber og jobber intenst under klimaforhandlingene her i Viva La Mexico.

“Name them and shame them”

De heldige vinnerne på hedersplass

De heldige vinnerne på hedersplass

Fossil of the Day er en daglig prisutdeling under forhandlingene som har foregått i over 10 år. Dette er en uhøytidelig, men samtidig veldig populær pris som får stor oppmerksomhet når dagens forhandlinger er overstått og delegasjonene drar hvert til sitt.

Den 01.12 fikk Norge prisen sammen med Saudi Arabia, Kuwait, Algerie, De Forente Arabiske Emirater, Egypt, Qatar og Jordan for deres støtte til at karbonfangst og lagring skal implementeres i den grønne utviklingsmekanismen (CDM) under Kyotoprotokollen.

Vår kjære Merete var med på utdelingssermonien og danset den tradisjonelle fossil of the day dansen, samtidig som de sang fossil sangen som har en tendens å bli sittende på hjernen i dager etterpå.

Merete shakes her boty sammen med de andre fossil danserne.

Merete shakes her boty sammen med de andre fossil danserne.

Begrunnelsen til CAN for utdelelsen lyder som følger: “de (landene som fikk prisen) hevder at karbonfangst -og lagring allerede er en bevist, levedyktig teknologi – som den i dag ikke er – mens andre teknologier som er inkludert i CDM kan fasilitere ren og grønn utvikling for utviklingsland”.
Det andre aspektet er at karbonfangst ikke burde inn i den grønne utviklingsmekanismen fordi det vil si at rike land kan få kvoter for CCS prosjekt i utviklingsland som fører til at Norge og andre land kan føre opp utslippsreduksjoner, uten å redusere utslipp hjemme.

Offentliggjørelsen av prisen ble mottat med latter fra den Norske delegasjon som sier at om de så skal få fossilen for noe så er ikke CCS i CDM det verste, de ser heller på det som en positiv ting enn å føle skam over at en stor del av sivilsamfunnet mener det de gjør er helt på trynet. De tror på den annen side at det ikke kommer til å skje noe på CCS i CDM fordi mange land er negativ til at dette, sa delegasjonsleder Audun Rosland da Spire deltok på delegasjonsmøte med de norske forhandlerne i dag.

Ikke ofte Norge får slike annerkjennelser, gitt! Blir det flere priser mon tro?

Skrevet av: Dina Hestad

Reklamer