Vi kaster 50% mer mat enn for ti år siden, skriver Dagbladet. Og det meste kunne vært spist. Som barn ble jeg bedt om å spise opp maten min med begrunnelsen at det var mange barn i Afrika som sulter. Da var det bare å spise opp, og det gjør jeg fortsatt. I hvert fall det jeg får servert.

Av: Andreas Viken Førster

«Hver dag havner minst en halv kilo mat og matrester i søppelkassa i hver husstand,» står det i Dagbladet. Det er så mye at man må gjøre noe med det. Men hva? Som forbrukere er det klart vi kan planlegge, vi kan forsøke å porsjonere bedre, og kanskje vi kan spare på rester og lage restemåltider. Det hadde jeg mye av når jeg var yngre, men nå er det svært sjelden. Er det en endring som har skjedd fra foreldregenerasjonen til min generasjon? Annechen Bugge, matforsker ved statens institutt for forbruks- forskning, sier til Dagbladet: «Vår generasjon bruker mindre restemat enn tidligere generasjoner. Vi har et mer råflott kosthold. Urbane mennesker med høy utdannelse ser på ferdigmat som lavstatus. Disse matkulturelle trendsetterne foretrekker mer avanserte matløsninger.»

Kanskje foretrekker vi «ferskere» og «friskere» mat nå enn tidligere. Men det har kanskje vel så mye å gjøre med markedsføring som også blir trukket fram. I saken til Dagbladet kan det virke som om matforskeren kritiserer utvalget i butikken når hun snakker om «mengden mat». Jeg tolker det som om hun kritiserer de store forpakningene som ofte er på tilbud. På den måten fristes vi forbrukere til å kjøpe store mengder mat som blir liggende og til slutt blir dårlig. I kombinasjon med en frykt for datostemplingen fører nok dette til at mye mat kastes.

Nå kan man vel si at de som handler burde vite bedre enn å kjøpe mer mat enn de klarer å spise opp. Selv er jeg en fornuftig forbruker syns jeg selv. Likevel lot jeg meg friste av en økonomipakning med gulost for et par uker siden. «Den holder lenge,» tenkte jeg. Vel, det gjorde den ikke. En ganske så muggen ostebit havna rett i dunken forrige uke. Sånn går det når man lar seg lede av gode tilbud, og ikke bruker fryseboksen flittig. Jeg er nok delvis skyldig selv, men det er jo alltid de store forpakningene som er på tilbud. Og jeg er bare meg i husstanden, men har likevel lyst til å gjøre gode kjøp. Hva skal jeg gjøre da?